Get Ready, Get Set,
Go…Get Appy
Get Appy is de app die je elke dag vertelt hoe jij op de toppen van je kunnen kunt presteren. Minimale inspanning, maximaal resultaat.
Get Appy is de app die je elke dag vertelt hoe jij op de toppen van je kunnen kunt presteren. Minimale inspanning, maximaal resultaat.
Get Appy is de app die je elke dag vertelt hoe jij op de toppen van je kunnen kunt presteren. Minimale inspanning, maximaal resultaat.
Lees hieronder de veelgestelde vragen
Get Appy® is de enige app die niet kijkt naar gemiddelden, maar naar hoe jíj in vorm bent. Elke dag opnieuw. De app werkt met jouw persoonlijke schema waarbij rekening wordt gehouden met jouw vermogen. Get Appy® en het schema zijn jou dus letterlijk op het lijf geschreven. Verder houdt Get Appy® als enige app rekening met rust. Rusten tussen trainingen door is minstens zo belangrijk. De app meet dit door middel van de rustmeting, op basis hiervan en jouw omslagpunt worden de waarden voor de zones (waarin je moet sporten) van die dag bepaald. Dit kan dus per dag verschillen. Op deze manier haal je altijd het beste uit jezelf zonder te overtrainen.
Get Appy® werkt het beste bij duursporten als hardlopen, fietsen, zwemmen en combinaties daarvan (marathon, triatlon, etc). De app kan ook gebruikt worden bij sporten waarbij de intensiteit fluctueert (zoals bijvoorbeeld boksen en hockey), zodat je na afloop kan zien in welke zones er getraind is. Ook bij deze sporten is het belangrijk dat de opbouw van je conditie maximaal is. Zo stel je tijdens de wedstrijd de verzuring zo lang mogelijk uit, en herstel je sneller. Zelfde principe: door jouw conditie te optimaliseren, presteer je beter en herstel je dus zo snel mogelijk. We zijn op dit moment aan het onderzoeken hoe we dit zo makkelijk mogelijk in de app kunnen integreren en welke schema’s daarvoor nodig zijn.
Nee. We raden je altijd aan om met hartslagmeter te trainen. Die heb je immers nodig voor de rustmeting, waar je vervolgens op gaat trainen. Wel is er de mogelijkheid om de app met Strava of Runkeeper te laten verbinden zodat, als je gaat hardlopen of fietsen zonder hartslagmeter, je rondje toch wordt opgeslagen.
De hartslag is net als de ademhaling een afspiegeling van wat er in het lichaam gebeurt. De hartslagvariabiliteit is de variatie in de duur tussen twee opeenvolgende hartslagen. Even heel technisch gesproken: een grotere variatie in de tijdsintervallen tussen de hartslagen betekent dat het reguleringsvermogen van het autonome zenuwstelsel en de vitaliteit groter is. Wat dit betekent? Simpel: hoe meer het lichaam ontspant, hoe onregelmatiger de hartslag.
Je hartslag blijft belangrijk, daaruit kun je al veel aflezen: griep, overmatig alcoholgebruik, te veel zware lichamelijke belasting. Maar om oververmoeidheid en stress op te sporen, heb je de ademfrequentie en het adempatroon nodig. En door de hartslagvariabiliteit (de tijdverschillen tussen opeenvolgende hartslagen) in rust te meten, kun je erachter komen of iemand roofbouw of zijn lichaam pleegt. Disbalans tussen gas- en rempedaal.
Je omslagpunt is die hartslag waarbij de aanmaak en de afvoer van afvalstoffen welke door de spieren worden aangemaakt nog net in evenwicht is. Eigenlijk is het niet een punt maar een kleine zone van een hartslag of drie, vier. Als de belasting zo zwaar wordt dat het lichaam niet meer in staat is de hoeveelheid gevraagde energie te leveren door vet- of suikerverbranding, schakelt het over naar melkzuurvorming, waarmee sneller energie kan worden geleverd. Eenmaal voorbij het omslagpunt hoopt het melkzuur zich op, wat het bekende brandende, ‘verzuurde’ gevoel geeft. Simpeler: het is het punt waarop de training zwaarder wordt en lastiger wordt vol te houden. Het is het punt waarop verzuring optreedt en je dus roofbouw op je lichaam pleegt, het herstel duurt langer en het komt je conditie niet ten goede. Je omslagpunt is je conditiegrens.
Het omslagpunt wordt gemeten door middel van een inspanningstest, door te kijken hoeveel je lichaam aan kan en met welke hartslag je lichaam het meest in balans is.
Het omslagpunt is altijd een individuele meting. Op basis hiervan worden de schema’s opgesteld. Wat kan jij aan? Wat is voor jouw lichaam de optimale training? Net onder je omslagpunt ligt de hartslag die je gedurende langere tijd kunt volhouden zonder te verzuren. Door te trainen, maken je spieren afvalstoffen aan, die door je lichaam afgevoerd worden. Als de aanmaak van afvalstoffen groter is dan de afvoer ervan, raak je verzuurd. Je moet altijd zorgen dat je onder de verzuring blijft, zodat je uit de juiste (glucose)voorraad put, waardoor je je conditie vergroot.
Met de rustmeting kan je zien, of je voldoende hersteld bent van bijvoorbeeld een vorige training, een slechte nachtrust of een feestje. Een goed herstel is minstens zo belangrijk als goed trainen. Je prestaties verbeteren namelijk niet tijdens de training zelf, dat gebeurt tijdens het herstel erna. Als je hartslag tussen de trainingen (dus tijdens je rustmomenten) daalt, kan je makkelijk intensiever gaan trainen of een extra training inlassen. Maar stijgt je rusthartslag (met 5 slagen hoger dan normaal) dan is het beter om rustig te trainen of de training in zijn geheel over te slaan. Een verlaagde rusthartslag geeft dus aan dat je lichaam goed herstelt van de trainingen.
Wij spreken van duur of zone 1, 2, en 3. Dit is een indeling van hartslagzones vanuit de inspanningsfysiologie waarbij je naar verhouding meer suikers aanspreekt naarmate je hoger komt. Wij verwijzen hiervoor ook naar het schema bij Conditie.
Tijdens het sporten kan je het beste letten op het verlengen van de uitademing. De verzuring kan tijdens het sporten enigszins worden uitgesteld door pursed lips breathing (de lippen aanspannen en door een klein gaatje zuchtend uitademen).
Direct na een looptraining is het goed om een ademhalingsoefening te doen. Daarmee versnel je je herstel. De ademhalingsoefening na het lopen is de oefening waar je het meest profijt van hebt. Tijdens het lopen heb je de motor in gang gezet, je hele lichaam staat ‘aan’ en met een ademhalingsoefening zet je de motor weer uit en begin je met herstellen. Hardlopers die door hardlopen geen energie (her)winnen, maar juist moe worden van sporten, herstellen dus niet goed of voldoende na een training.
Ademhaling is een van de belangrijkste instrumenten om het lichaam weer tot rust te krijgen en daarmee de vetverbranding weer aan te wakkeren. Kijk, hoe zwaarder de inspanning, hoe ‘harder’ je moet ademen. In rust hoeft er niet zoveel lucht ingeademd te worden. Dus wanneer je na je uitademing een pauze inlast, en op die manier even wacht met een nieuwe inademing, raakt je lichaam meer in balans. Met andere woorden: het koolzuurgehalte in je bloed blijft beter op peil en dit geeft meer rust. Het belangrijkste moment om deze ademhalingsoefeningen te doen is na inspanning. Hierdoor zal je herstel sneller gaan, worden de energievoorraden beter aangevuld en zul je je fitter voelen. Ademtherapie zorgt dus voor herstel na inspanning. Zo werkt het ook bij chronisch vermoeide mensen. Omdat het lichaam jarenlang te veel toeren heeft gedraaid, is het niet meer gewend om te ontspannen. Na inspanning is bij hen te zien dat het lichaam nog lang in een actieve stand blijft. Door ademhalingsoefeningen kun je het lichaam weer aanleren om te ontspannen.
Tijdens het sporten kan je het beste letten op het verlengen van de uitademing. De verzuring kan tijdens het sporten enigszins worden uitgesteld door pursed lips breathing (de lippen aanspannen en door een klein gaatje zuchtend uitademen).
Get Appy® is voor sporters van elk niveau nuttig. Of je nu wel of niet getraind bent, je wil met sporten altijd het beste uit jezelf halen zonder jezelf te overtrainen. Het geheim van het opbouwen van een goede conditie is te weten op welk niveau je moet trainen. Daar is juist deze app voor.
Get Appy® is voor sporters van elk niveau nuttig. Of je nu wel of niet getraind bent, je wil met sporten altijd het beste uit jezelf halen zonder jezelf te overtrainen. Het geheim van het opbouwen van een goede conditie is te weten op welk niveau je moet trainen. Daar is juist deze app voor.
Nee. Zonder je omslagpunt kun je niet gelijk beginnen. Je zult eerst een inspanningstest moeten doen. Dit kan op twee manieren. In Get Appy® bevindt zich een feature waarmee een inspanningstest gedaan kan worden. Dit kan met hardlopen of fietsen. Je kan ook een afspraak maken met een van onze inspanningscoaches en met de coach de inspanningstest doen. Het omslagpunt dat hieruit komt, vul je in Get Appy® in. Dan kan je aan de slag. Vergeet niet de rustmeting te doen alvorens te starten met je training!
Bij zowel burn-out, cvs, Pfeiffer, fibromyalgie-, als me-patienten geeft het lichaam in rust waarden alsof er een zware inspanning geleverd wordt. Je lichaam staat dus continu ‘aan’. Je lichaam heeft twee voorraden waar het (energietechnisch) uit kan putten: suiker en vet. Vet is voor alle arbeid die niet kort, zwaar en stressvol is, daar gebruik je suiker voor. Als jouw lichaam dus altijd hard aan het werk is, wordt de suikervoorraad niet meer aangevuld en raak je uitgeput. Het lichaam is een suikerverbrandingsmachine geworden en zelfs in rust is het lichaam zo actief dat het, wat de verbranding betreft, lijkt alsof er wordt hardgelopen. Door te gaan bewegen zullen de arbeid en beweging beter bij elkaar gaan passen. De beweging moet uiteraard wel op een dusdanige manier plaatsvinden, dat de suikers maximaal worden aangevuld en het lichaam tussen de trainingen door weer een ruststand weet te vinden. Door met Get Appy® aan de slag te gaan met de rustmetingen en de ademhalingsoefeningen, kun je je lichaam weer leren rusten en ‘uit’ zetten.
Je verbetert je conditie door suiker te verbranden. Kortom, trainen op het niveau van de suikerverbranding. Door deze voorraad steeds uit te putten, zal het lichaam iedere keer een net iets grotere voorraad opbouwen en op deze manier de conditie aanmerkelijk verbeteren. Dit kun je het beste controleren door de rustpols bij te houden. Bij daling gaat het goed en bij stijging is het tijd voor een rustdag.
In de rustmeting van zes minuten kunnen er de volgende teksten verschijnen: Relax, Rest en Active. Relax is het beste als er een rustmeting wordt uitgevoerd. Dit betekent dat de HRV hoog is, het lichaam kan ontspannen en is uitgerust. Als Rest of zelfs Active verschijnt, kan je je lichaam een handje helpen door goed te ademen. Na zes minuten is de meting klaar en krijg je een melding over hoe je deze dag kunt gaan trainen.
Ademtherapie geeft over het algemeen een lagere ademfrequentie en een lagere hartslag. Belangrijk is het om het accent op de uitademing te leggen. Na de inademing, meteen rustig uitademen en aan het einde van de uitademing een kleine pauze nemen. De hartslagvarabiliteit zal dan toenemen. Dus: adem in, adem uit, even wachten. Het is van belang dat er niet dieper wordt ingeademend (zuchten). Het beste controle middel is de hartslagmeter te gebruiken tijdens het oefenen. Daalt de hartslag dan gaat het goed.
Get Appy is de app die je elke dag vertelt hoe jij op de toppen van je kunnen kunt presteren. Minimale inspanning, maximaal resultaat.